Meet the Urban Sensing Lab Community

19 okt. 2023

Vandaag laten we je kennismaken met het Urban Sensing Lab, geïnitieerd door GovTech NL. De GovTech NL Hub wordt georganiseerd door The Hague Tech en WorldStartup, met ondersteuning van onder andere Gemeente Den Haag, Provincie Zuid-Holland, YES!Delft, PLNT Leiden, Digicampus, Isuna, Antea Group Nederland, Centric en The Impacters.

Waarom een community-aanpak belangrijk is

Het Urban Sensing Lab, een programma met meerdere partners, is ontstaan uit de behoefte om burgers in contact te brengen met hun stedelijke omgeving, zodat ze hun uitdagingen kunnen uiten en kunnen bijdragen aan het verbeteren van hun stad - in dit geval Den Haag. Dit programma is ontworpen om de kloof tussen technologie, data en community empowerment te overbruggen, gezien de bestaande behoefte van de Gemeente Den Haag en de Provincie Zuid-Holland om een manier te vinden om dit te realiseren. Het programma bestaat uit 7 meetups van september tot november.

“Door te meten doen burgers kennis op en vergroten ze het bewustzijn over het meetonderwerp. De data die door de samenwerking wordt verzameld biedt een start voor maatschappelijke discussie en betrokkenheid. Daarnaast kan het initiatief leiden tot gedragsverandering en wellicht beleidsverandering. Samen willen we samenwerken en een duurzame mindset creëren en community empowerment versterken.”

Naar een duurzame, inclusieve en efficiënte stad

“Burgers erbij betrekken heeft meerdere voordelen, want zij vormen de basis van onze samenleving. Door hen te betrekken bij het maken van discussies, kunnen we samen een duurzame toekomst creëren.”

Het Urban Sensing Lab is niet zomaar een programma; het is een katalysator voor positieve verandering. Door burgers actief te betrekken bij technologiegedreven samenwerkingen wil dit lab een blijvende impact hebben op Den Haag en daarbuiten. Door gebruik te maken van de kracht van data, innovatie en collectieve inspanning wil het lab stedelijke uitdagingen aanpakken, de kwaliteit van leven verbeteren en de weg vrijmaken voor een betere wereld voor de komende generaties. Burgers betrekken bij het besluitvormingsproces is cruciaal, omdat zij de basis van onze samenleving vormen. Hun inzichten en perspectieven zijn van onschatbare waarde bij het vormgeven van een duurzame toekomst.

Van idee tot oplossing met whiteboards

Om de samenwerking en het delen van ideeën te vergemakkelijken, bevat het platform verschillende tools, waaronder het gebruik van digitale whiteboards. Deze whiteboards dienen als visuele hulpmiddelen om complexe concepten en ideeën te vereenvoudigen en zijn essentieel om van ideevorming tot praktische oplossingen te komen. Zoals het Urban Sensing Lab Team het verwoordde:

“Het idee om [het whiteboard] voor iedereen beschikbaar te maken, helpt ons om een betere samenwerking tussen de overheid en haar burgers tot stand te brengen. Door middel van gesprekken verzamelen we de input en hulp die iedereen kan genereren om een oplossing te creëren.”

Een van de opvallende kenmerken van het Alkemio-platform is inderdaad de toegankelijkheid voor iedereen. Deze inclusiviteit bevordert een naadloze samenwerking tussen de overheid en burgers, waarbij input en ideeën worden verzameld om innovatieve oplossingen te stimuleren. Het “Wensen, Bijdragen en Verwachtingen” whiteboard is een bewijs van de kracht van de stem van burgers en hun vermogen om bij te dragen aan de gemeenschap. Naast persoonlijke ontmoetingen blijven deze whiteboards discussies en samenwerking online stimuleren.

Samenwerken aan gemeenschappelijke uitdagingen binnen de gemeenschap

Een belangrijk kenmerk van het platform is de mogelijkheid voor burgers om hun uitdagingen met betrekking tot de stedelijke omgeving in te dienen. Dit proces moedigt actieve deelname van de gemeenschap aan en biedt inzichten in geïnformeerde besluitvorming. Uitdagingen worden gedocumenteerd op het platform en staan open voor anderen om mee te zoeken naar oplossingen. Het Urban Sensing Lab maakt gebruik van de collectieve intelligentie en motivatie van zijn gebruikers en zet uitdagingen om in kansen voor positieve verandering in stedelijke landschappen. Het Urban Sensing Lab-team legt uit:

“We verzamelen de voorgestelde uitdagingen die door onze deelnemers naar voren zijn gebracht en plaatsen deze op het platform, samen met gemarkeerde documenten van de meetup zelf. De oefeningen van de meetup staan ook op het platform zodat de deelnemer het materiaal opnieuw kan bekijken en verder kan gaan. De uitdagingen zijn open voor het publiek en dienen als platform voor mensen om vrij samen te werken en samen te beslissen hoe ze het willen gebruiken.”

Het Urban Sensing Lab volgt een gestructureerd innovatieproces, dat fases omvat zoals Lancering, Inspiratie, Meetplan, Idee & Concept, Ontwerp & Ontwikkeling, Prototyping en Wrap-up. Dit proces, samen met de inhoud in elk van de fasen, zorgt ervoor dat door burgers gestuurde uitdagingen uitgebreid en gezamenlijk worden aangepakt.

Volgende stappen

Het Urban Sensing Lab heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Het doel is om de reikwijdte en impact uit te breiden en de ontwikkeling van slimme steden meer inclusief en toegankelijk te maken voor bewoners. Het lab wil hen mondiger maken door mogelijkheden te bieden om slimme stadsoplossingen te begrijpen en eraan deel te nemen.

Het Urban Sensing Lab is een perfect voorbeeld van hoe gemeenschappen positieve veranderingen teweeg kunnen brengen door middel van technologie, samenwerking en betrokkenheid van burgers. Het gaat niet alleen om het creëren van slimmere steden; het gaat om het creëren van steden die beter werken voor iedereen. Kom dit jaar naar het ImpactFest om de resultaten van het Urban Sensing Lab te zien en duik dieper in het onderwerp slimme burgers en hoe zij meer betrokken kunnen worden bij de initiatieven van de lokale overheid.

“Daarom is ons doel enerzijds om bewoners meer inspraak te geven in de ontwikkeling van smart city en anderzijds om hen een kans te bieden in het gebruik van smart city technologie.”

De toekomst is mooier als burgers een stem en een rol hebben in het vormgeven ervan.